Anksčiau lauko virtuvės žmonėms buvo reikalingos dėl praktiškumo: maisto ruošimas žiemai būdavo pagrindinis užsiėmimas tokio tipo virtuvėje. Šiandien žmonės įsirenginėja lauko virtuvę dėl šiek tiek kitokių priežasčių. Viena iš jų – tai gero laiko praleidimo su šeima, artimaisiais ar draugais idėja. Tokioje lauko virtuvėje galite gaminti, valgyti ir bendrauti nepalikus svečių vienų nuobodžiauti ir lūkuriuoti jūsų su garuojančiu maistu.
Šiame straipsnyje mes glaustai aptarsime keletą svarbiausių klausimų, kurie domina žmones, ketinančius įsirengti lauko virtuvę.
Kokią vietą sklype pasirinkti?
Vieta vasaros virtuvei statyti turėtų būti palanki leisti laiką su artimaisiais ar draugais. Nė vienas lauko virtuvės lankytojas neturėtų gėdytis garsiai juoktis ar pasakoti artimiesiems apie savo paslaptis. Todėl šalia kaimyno tvoros esanti vieta vargu ar tiks, nes galite jaustis nejaukiai žinodami, kad kaimynas viską mato ir girdi. Vieta prie garažo taip pat bloga mintis. Niekas nemėgsta ruošti valgį ir jį valgyti su išmetamųjų dujų ir tepalų aromatu ir automobilio variklio ūžimu. Vietą geriausia rinktis sklypo pakraštyje, bet tuo pačiu arti namų, kad galėtumėte greitai pristatyti maisto produktus ar daiktus, kurių trūks virtuvėje. Kartais prie namo žmonės stato terasas, todėl verta apmąstyti lauko virtuvės įrengimą terasoje. Taip pat reikėtų atsiminti, kad vasaros virtuvėje turi būti prieiga prie vandens ir elektros, kad būtų galima prijungti reikiamą lauko virtuvės įrangą.
Kaip įrengti lauko virtuvę?
Vasaros virtuvė yra mažesnė ir kuklesnė virtuvės namuose versija. Būtent todėl pravers spintelė lėkštėms, stiklinėms, stalo įrankiams ir smulkiai buitinei technikai. Spinta turi būti pagaminta iš drėgmei ir žemai temperatūrai atsparios medžiagos, kad lauke ištvertų iki kitos vasaros. Idealus sprendimas bus akmeninis stalviršis, kuris yra patvarus, lengvai prižiūrimas, o tuo pačiu patogiai ant jo ruošiamas maistas. Kalbant apie buitinę techniką, dalį jų galima „pasiskolinti“ iš namų virtuvės. Tokia įranga yra virdulys, duonos skrudintuvas, mikseris, blenderis ir kiti virtuviniai rakandai, kuriuos jūs naudojate. Vienintelės didelės išlaidos, kurioms turite būti pasiruošę, yra šaldytuvo įsigijimo išlaidos. Šaldytuvu naudositės tikrai dažnai, ir būtų nesuprantama, jei kiekvieną kartą tektų eiti į namų viduje esančią virtuvę.
Kitas svarbus aspektas, įrenginėjant lauko virtuvę, tai tinkamas grindų pasirinkimas. Jos turi būti patvarios, ilgaamžės ir atsparios drėgmei bei lauko sąlygoms. Taip pat aktualu ir lengva grindų priežiūra. Visa tai gali jums suteikti WPC kompozitinės lentos, kurias dažnai naudoja lauko terasoms įrengti. WPC lentas įsigykite iš: https://www.prodeck.lt/.
O kas vietoje viryklės?
Žinoma, jei savo sezoninėje lauko virtuvėje esate suplanavę įrengti dujinę ar elektrinę viryklę, tai tikrai galite padaryti. Tačiau pagalvokite – vasara yra tas metas, kai šeimos ar draugų kompanijoje mėgstate kepti ar grilinti mėsą ir kitus maisto produktus. Tad ar neverta vietoje įprastos viryklės įsigyti grilį? Prietaisas greitai įkaista ir turi galimybę reguliuoti temperatūrą, todėl kepti ant grotelių tikrai lengva net nepratusiems to daryti. Ant grotelių nesunkiai ir skaniai paruošite žuvį, vištieną, jautieną ar bet kokią kitą mėsą bei daržoves.