turkiski patiekalai

Kokie patiekalai vyrauja turkiškoje virtuvėje?

Lietuvoje ir visame pasaulyje vis nuobodesniam tampant greitam vakarų maistui, apsukresni atvykėliai iš tolimų egzotinių šalių neretai sėkmingai įkuria savo verslą, susijusį su jų gimtosios šalies kultūra ar maistu. Į Lietuvą atvykusiam turkui atsidaryti kebabinę jau nėra naujiena, tačiau didžiuosiuose Lietuvos miestuose pastaruoju metu atsidaro vis daugiau aukšto lygio egzotinių patiekalų restoranų, tarp jų ir turkiško maisto restoranų, siūlančių klientams daug daugiau nei įprasti kebabai. Besidomintiems turkiška virtuve, štai keli pagrindiniai šio regiono patiekalai:

  • Corba. Tai svarbi turkiškų pietų, o kartais ir vėlyvų pusryčių dalis. Ši tiršta ir šiek tiek patrinta sriuba yra itin maistinga. Populiariausia yra lęšių arba pomidorų corba, Juodosios jūros regione itin mėgstama juodųjų kopūstų sriuba. Taip pat galima paragauti sriubos su aviena, jogurtu ar žuvimi.
  • Kumpir. Tai Turkijos uostamiesčiuose populiarus gatvės maistas. Šis patiekalas gaminamas bulvę įdarant įvairiais ingredientais ir apkepant ją taip, kad išorėje bulvės plėvelė būtų traški, o įdaras – minkštas. Įdarui naudojamas su sviestu ištrintas bulvės minkštimas ir dedama sūrio, dešros, marinuotų agurkų ar rusiškų salotų.
  • Kofte. Šis patiekalas – tai turkiška mėsos kukulių versija. Kofte populiarūs ne tik Turkijoje, bet ir kitose Artimųjų Rytų virtuvėse. Turkijoje šis patiekalas dažniausiai gaminamas iš avienos arba jautienos faršo ir įvairių kruopų arba daržovių.
  • Baklava. Šis turkiškas desertas yra šio regiono saldumynų karalius. Baklava patiks kiekvienam smaližiui, nes jos skonis gan paprastas, o saldumas pakelia iki debesų. Šis pyragaitis gaminamas iš specialios baklavos tešlos lapelių, įdaromas smulkintais riešutais ir vėliau iki išmirkimo apipilamas šaltu sirupu.
  • Meze. Tai ne tiek patiekalas, kiek užkandžių komplektas prie alkoholio ar prieš patiekiant pagrindinį patiekalą. Į meze komplektus įeina tokie produktai kaip baltas sūris, melionas, aštriųjų pipirų pasta su riešutais, tirštas jogurtas su žolelėmis, šaltos baklažanų salotos, ryžiais įdarytos daržovės ir panašiai.