Tailando virtuvė visame pasaulyje garsėja kaip ypač aštri. Tam daug įtakos padarė naudojami prieskoniai ir pagrindinis iš jų – karčiosios pipirų ankštys. Ne ką mažiau svarbus patiekalų ingredientas yra aitriosios paprikos – į Tailandą iš Portugalijos jos buvo atvežtos dar VII amžiuje, o dabar yra laikomos nacionaliniu virtuvės bruožu. Ne veltui – aitriųjų paprikų Tailando virtuvėje šiuo metu yra daugiau negu 10 rūšių.
Aitrieji čili pipirai ir kiti aštrūs ingredientai yra itin mėgstami Tailando virtuvės šefų, tačiau gaminant patiekalus dėmesys labiau kreipiamas į bendrą visumą – prieskoniai ir kiti priedai turi išlaikyti harmoniją.
Dažnai stengiamasi visus skonius kontrastingai sumaišyti, taip Tailando virtuvei suteikiant egzotiškumo ir savito skonio. Jokioje kulinarijos mokykloje nepavyks išmokti prieskonių derinimo principų, kadangi visų ingredientų naudojimas yra asmeninis virtuvės šefo reikalas – čia jis gali kiek tik nori fantazuoti ir eksperimentuoti.
Kūryba visuomet yra sudėtingas procesas – būtent dėl šios priežasties Tailando virtuvės virėjas pirmiausia savo dieną pradeda maldomis dievams, kad gautų palaiminimą ir atvykęs į darbą galėtų sukurti naujus maisto šedevrus.
Turintiems galimybę iš arčiau pažinti, kaip atrodo aštrioji Tailando virtuvė, būtinai reikėtų paragauti ypatingos Tom Yum sriubos – šis patiekalas laikomas vienu aštriausiu ne tik Tailande, bet ir visame pasaulyje. Užsisakius šią sriubą restorane, turėsite galimybę stebėti visą gaminimo procesą ir iš anksto spėlioti, kaip dedami prieskoniai paveiks jūsų gomurį.
Tom Yum sriuba atrodo ir kvepia itin skaniai, tačiau išvaizda kartais gali būti apgaulinga – jau po pirmo šaukšto net ir labiausiai patyrusiems aštraus maisto mėgėjams atrodo, jog burna dega, o iš akių nepaliaujamai rieda ašaros. Tokiu atveju aštrumą gerklėje geriausiai padės numalšinti pienas, o ne paprastas vanduo – pastarasis tik dar labiau paskatina aštrumo jausmą.
Kitas aštrus Tailando virtuvės patiekalas – jautienos salotos su daržovėmis Jam Mu Jay – galbūt nesuteiks tiek daug aštrių pojūčių, tačiau puikiai tiks tiems, kurie nemėgsta per daug aštrių pojūčių.
Labai svarbus aspektas mėgaujantis Tailando patiekalais – stengtis perimti jų valgymo kultūrą. Kur kas geriau seksis pajausti valgio skonį, jeigu valgysite ramiai, neskubėdami ir gerai viską sukramtydami.
Pagrindinių patiekalų svečiuodamiesi Tailando mieste dažniausiai sulauksite vakarėjant, kadangi ryte šioje šalyje dažniausiai įprasta lengvai užkandžiauti. Tradiciškai ant stalo iš karto bus patiekti visi patiekalai, tad nepaisant jokio eiliškumo galima pradėti ragauti tai, kas savo išvaizda žavi labiausiai. Tuomet beliks į kairę ranką pasiimti šakutę, dešinėje laikyti šaukštą ir pradėti pažintį su aštriąja Tailando virtuve.