Kalėdos ir naujieji metai – puikus laikas atskleisti kulinarinius sugebėjimus. Vieni mėgaujasi salotomis, keptomis bulvėmis, gardžiai patiektais desertais, kiti ruošia itin sudėtingus, kulinarinius sugebėjimus atskleidžiančius jūros gėrybių patiekalus. Tačiau įdomiausia yra tai, jog kiekvienoje šalyje kalėdinis bei naujųjų metų stalas yra visiškai skirtingas, įdomus ir netgi stebinantis.
Koks šventinis maistas atsiduria ant lietuvių, lenkų, prancūzų bei italų stalo?
Lietuvoje. Kaip įprasta, ant kalėdinio stalo Lietuvoje neapsieinama be keptos vištienos, baltos mišrainės, bulvių ir žinoma silkės. Negalima pamiršti ir grybų, kurie yra ruošiami kūčių vakarui, tačiau taip pat valgomi ir Kalėdų rytą. Kalbant apie naujus metus, Lietuvoje įprasta mėgautis žuvimi, virtais žalumynais, ankštinėmis daržovėmis, kiauliena bei pyragais. Netgi yra teigiama, jog būtent šie patiekalai neša sėkmę ir padeda sukurti gerą šeimos židinį.
Lenkijoje. Ne paslaptis, Lietuvoje yra įprasta jog kūčių stalas turi turėti 12 patiekalų. Lenkijoje ši tradicija yra palaikoma naujųjų metų išvakarėse. Tad jeigu nuspręsite naujus metus sutikti Lenkijoje, turėsite paragauti visų dvylikos. Šventinėmis dienomis, stalo karaliumi Lenkijoje visada tampa karpis. Taip pat, dominuoja ir kitos rūšies žuvys, kurios šioje šalyje yra ypatingai vertinamos.
Prancūzijoje. Kiek kitaip nei Lietuvoje ar Lenkijoje, Prancūzijoje gruodis yra kraujinių dešrų metas. Nuo senovės prancūzai mėgo mėsos patiekalus, kuriuos ir dabar galima rasti ant šventinio stalo. Per Kalėdas, prancūzai visada patiekia septynis patiekalus: sriubą su šalaviju ir česnaku, menkę, keptą žuvį, daržoves, spalvotus kopūstus ir netgi sraiges. Tradiciniu ir pagrindiniu patiekalu tampa kraujinės dešros, kalakutas, kepta kiaulės galva arba žąsis. Taip pat, jie tikrai nepamiršta ir įvairiausių saldumynų.
Italijoje. Per Kūčias, Italijoje įprasta valgyti septynis patiekalus: baltąsias pupeles, turkiškus žirnius, kopūstus, ryžius, virtus migdolus, makaronus bei pyragą su medumi. Per Kalėdas, nė vienas itališkas šventinis stalas neapsieina be šventintos žąsies. Na, o per Naujuosius, Italai mėgsta pasilepinti konditeriniais gaminiais.
Olandijoje. Kadangi turizmas Olandijoje vis labiau plečiasi, į šalį atvyksta vis daugiau ir daugiau turistų. Žinoma, visus domina kokia gi virtuvė Olandijoje dominuoja būtent šventiniu periodu. Tiesa sakant, Olandijoje šventinė virtuvė yra gan paprasta. Troškiniai čia yra itin vertinami. Taip pat, jie didžiuojasi ir savo žirnių ir kumpio sriuba – „Erwtensoep:, trintomis daržovėmis su dešra „stamppot“ bei lietiniais su įvairiu garnyru „ pannekoeken“. Per naujus metus, Olandijoje yra neapsieinama be šviežiai virtų spurgų!
Nusprendėte šias Kalėdas švęsti Italijoje ar Prancūzijoje? Nepamirškite šių šalių šventiniu maistu palepinti ir savo draugų ar artimųjų. Siuntinių pristatymas į Lietuvą yra puiki išeitis itališką, prancūzišką ar lenkišką virtuvę perkelti ir ant lietuviško stalo!