Dar ir šiandien didžioji dauguma Lietuvos šeimų palaiko tradicijas ir Kūčių stalą ruošia atsakingai, pagal taisykles – 12 patiekalų, jokios mėsos, pieno ir kiaušinių. Po ilgo pasninko atėjus Kalėdoms tiesiog sprogsta apetitas įvairiems kalėdiniams gardėsiams, kuriais jau kitą rytą po Kūčių galima mėgautis nevaržomai. Dažniausai šeimos Kalėdiniams pietums patiekia vieną pagrindinį mėsos patiekalą, o toliau eina vieta įvairioms salotoms, šaltiems patiekalams ir pyragams.
Pagrindinis karštas patiekalas. Vienuose namuose mėgstama kepti kalakutą, kituose – antį, žąsį, kumpį ar vištą. Yra netikro zuikio mėgėjų, tačiau šis patiekalas jau turėtų būti priskiriamas prie šaltųjų užkandžių. Dar rečiau, bet nemažiau gardžiau, šeimos skanauja troškintus šonkaulius ar grybais įdarytus mėsos suktinukus su raugintų kopūstų ir bulvių garnyru.
Šaltieji užkandžiai. Yra užkietėjusių silkės mylėtojų, kurie mėgaujasi šiuo patiekalu net ir kitą dieną po Kūčių, o kartais dar ir antrąją Kalėdų dieną. Visada skani ir mėgstama tradicinė silkė su pomidorų padažu, kitiems labiau patinka gaivesnė silkė rūgštelėje su svogūnais, tretiems geriausiai dera silkė su grybais. Tiek senesnėms, tiek jaunosioms kartoms vis dar patinka šprotais įdaryti kiaušiniai, kalakutienos vyniotinis, įdarytas slyvomis ir t.t.
Salotos. Be baltos lietuviškos ir tradicinės burokėlių ir pupelių mišrainių šeimininkės ant stalo deda ir gaivių lapinių salotų su šviežiom daržovėm, tuno salotų su daržovėmis. Norintys lietuvišką stalą paįvairinti itališka nuotaika gamina mocarelos, bazilikų ir pomidorų salotas, dar kiti susivilioja meksikietiša salsa.
Desertai. Kaip ir karštas patiekalas, ant stalo taip pat turi puikuotis ir pagrindinis desertinis patiekalas. Populiariausi Kalėdų kepiniai – keksas ir įvairios jo variacijos, vokiškas džiovintų vaisių pyragas, aguonų vyniotinis, prancūziškas šokolado pyragas, kalėdinis meduolis, marcipaninis keksas.