Didžiajai daliai, ypač jaunų žmonių, yra svarbu gražiai paminėti savo gimimo dieną, jie įdeda daug pastangų, kad jų šventė eitųsi be priekaištų. Vieni mini savo gimimo dieną namie su artimiausiais žmonėmis, kiti mėgsta sukviesti didelę kompaniją žmonių ir net užsakyti kavinės ar sodybos patalpas su visu banketu. Tuomet dėl gimtadienio vaišių nereikia pajudinti nė pirštelio. O ką gaminti tiems, kurie nusprendė svečius pasikviesti į namus?
Vaikų gimtadieniai
Kaip taisyklė, vaikams per gimtadienius patinka spalvingi ir nesudėtingai atrodantys užkandžiai. Visoms vaikų kartoms, tiek devyniasdešimtųjų gimimo, tiek šiandienos, patiko ir patinka dūkstant pasigriebti nuo stalo po mažą sumuštinuką – ne tiesa, kad vaikams visada norisi tik saldžių užkandžių. Taigi, mažyčiai vieno kąsnio sumuštiniai arba lavašo suktinukai su kumpiu, sūriu, agurku ar alyvuoge bus godžiai ragaujami. Jei norisi surengti modernesnį gimtadienį ir nustebinti ne tik vaikus, bet ir jų tėvelius, galima pagaminti mini picų ar keksiukų su daržovėmis. Taip pat būtina pastatyti po lėkštę su įvairių daržovių ir vaisių gabalėliais ar skiltelėmis : agurkų, pomidorų, paprikų, alyvuogių bei vynuogių, bananų, mandarinų, melionų, braškių, obuolių ir t.t.
Minėti keksiukai, tik šįkart saldūs, taip pat tiks ir saldžiam stalui, tačiau vaikams visada svarbiausiu gimtadienio šventės akcentu išlieka tortas su žvakutėmis. Pasirūpinkite, kad tortas būtų spalvingas ir nuotaikingas – galbūt su cukriniu animacinio filmuko personažu arba numargintas cukrinėmis gėlėmis ar mašinėlėmis.
Suaugusiųjų gimtadieniai
Kai ateina kalba apie suaugusiųjų gimtadienio patiekalus, galime įsivaizduoti dvi patiekalų grupes – užkandžių ir karštų patiekalų. Vieni žmonės nėra linkę terliotis su įmantriais ir daug laiko bei jėgų reikalaujančiais patiekalais ir pasitenkina įvairiausių užkandžių įvairove, o kiti atvirkščiai – negali įsivaizduoti savo gimimo dienos šventės be ilgo puošnaus stalo, nukrauto įmantriausiomis salotomis ir iškilmingai patiekiamo gurmaniško karšto patiekalo.
Tie, kurie pirmenybę teikia paprastiems, tačiau gardiems užkandžiams, gali svečiams pasiūlyti daržovių ir sūrio arba keptos mėsos vėrinukus, įdarytus pikantiškus tešlos krepšelius ar keksiukus, mini kišus, mini picas, meksikietiškus taco, krevetes tešloje. O netingintiems gaminti karštų patiekalų, siūloma kepta žuvis ar steikas su garnyru, wok, vištienos iešmeliai su keptomis daržovėmis, lazanija ir panašiai.