Kiekvienas maitinasi taip, kaip jam patinka. Vienas mėgsta valgyti dažnai po nedaug, kitam – užtenka ir du kartus pavalgyti didelėmis porcijomis. Kaip reikia taisyklingai valgyti, turbūt visi žinome. O kaip reikia maitintis, žinome ne visi.
Pirmiausia, reikėtų pradėti nuo maisto piramidės apačioje esančių produktų: duonos, kruopų, grūdų bei makaronų, kuriuos valgyti reikėtų 5-10 kartų per dieną. Juose pilna vitamino B, kuris skatina hemoglobino kiekį kraujyje bei normalų jauno organizmo vystymąsi.
Toliau patartina valgyti daugybę daržovių bei vaisių, kurie suteikia ne tik daug vitaminų, bet ir palengvina maisto virškinimą. Daržovių Lietuvoje gana lengvai randame įvairiais metų laikais, didesnė problema atitenka vaisiams. Vaisius randame ne visuomet prinokusius, dažnai jie būna apipurkšti įvairiais nitratais, kurie apsaugo vaisius nuo gedimo. Tokiu atveju, maistas pasiekia mus iš tolimesnių šalių, bet juos gauname ne tokius skanius ir šviežius, kokie jie buvo originaliose šalyse.
Po grūdinės kilmės produktų bei daržovių ir vaisių reikėtų nepamiršti valgyti ir pieno produktų. Nors dažnai žmonės netoleruoja laktozės ir susilaukia daug bėrimų ant veido dėl pieno produktų, visiškai jų atsisakyti taip pat nereikėtų. Piene yra randami vitaminai A, D, K, E, kurie yra ypač reikalingi jaunam organizmui bei vaikams. Pienas suteikia aminorūgščių, kurių nerastumėme kituose maisto produktuose, o pieno riebalai padeda kovoti su peršalimais, bei suteikia odai jaunatviško žavesio.
Taip pat labai svarbu nepamiršti mėsos produktų. Mėsa suteikia kūnui energijos, turi žmogui reikalingos geležies. Galbūt žmonės negamina jos kasdien, tačiau jos nereikėtų išmesti iš mitybos raciono. Atsibodusią troškintą ir orkaitėje keptą mėsą, atėjus pavasariui, galima pakeisti lauke kepta mėsa. Keraminės kepsninės yra puikus variantas, padedantis žmonėms pasigaminti kepsnį kuo skanesnį ir kuo šviežesnį. Keramikinės kepsninės yra puikus būdas pakeisti senus kepimo įpročius, o kaitri saulutė vilioja lįsti laukan.
Gal tai skambės gana keistai, bet dabar dažnas vartotojas atsisako mėsos. Ji neturėtų būti vartojama kasdien, tačiau būtent ji suteikia energijos organizmui. Turėdami keramikines kepsnines, mėsą galėsite gaminti žymiai patogiau bei sparčiau ir netgi spėsite pasideginti ant saulės. O paskui kartu su šeima galėsite papietauti gardžiaisiais patiekalais. Ant keramikinės kepsninės lengvai galėsite kepti ne tik mėsą, bet ir žuvį, tortilijas bei karštus sumuštinius, todėl tai ypač puikus būdas vasaros dienomis pasigaminti karšto ir gardaus maisto.
Taigi, sveikai besimaitindami jūs išliksite energingi ne tik jaunystėje, bet ir gilioje senatvėje. Eikite dažniau į lauką, įkvėpti gryno oro, nepamirškite paįvairinti savo mitybos raciono.