Kuo galima mėgautis sergant cukriniu diabetu ir kuo ne

Jeigu neseniai darėtės tyrimus ir gliukozės tyrimas parodė, kad turite gliukozės padidėjimą kraujyje, ko gero diagnozė aiški – sergate cukriniu diabetu. Ne vieną žmogų ši liga ištinka jau perkopus vidutinį amžių. Lietuvoje net penki procentai visų gyventojų turi cukrinį diabetą ir dalis jų to dar net neįtaria.

Susirgus šia liga reikia visiškai pakeisti savo gyvenimo būdą, taip pat ir mitybą. Kitaip liga gali progresuoti, nusinešti net ir gyvybę. Tad jeigu gliukozės tyrimas jums parodė hiperglikemiją, štai kuo nuo šiol galite arba negalite mėgautis valgydami:

  • Valgykite mažiau produktų ir patiekalų su sočiaisiais riebalais, tai reiškia mažiau riebios mėsos, sviesto, grietinėlės, jau apdorotų produktų užkandžių.

  • Vartokite nesočiuosius riebalus – alyvuogių aliejų, avokadus, riešutus.

  • Vartokite angliavandenius, kurie yra lėtai virškinami ir skaidomi.

  • Valgykite maistą, turintį daug skaidulų – tai įvairūs grūdai, lęšiai dribsniai, avižos, ryžiai, grikiai, pupelės, žirniai, lęšiai, daržovės, dalis vaisių. Valgykite duoną, su daugiau skaidulų.

  • Iš baltymų rinkitės neriebią mėsą – jautieną, vištieną be odos, žuvį, jūrų gėrybes. Taip pat kiaušinius, liesą pieną, jogurtą.

  • Žinoma – venkite produktų, turinčių daug cukraus. Jeigu daktaras jums leidžia saikingai mėgautis saldumynais, vartokite cukraus pakaitalus – fruktozę, ksilitą arba sorbitą. Galima labai nedaug medaus.

  • Tačiau reiktų vengti ir daug druskos. Nes ji padidina kraujospūdį, o šis faktorius kenksmingas sergantiems diabetu.

  • Alkoholis taip pat ne draugas diabetikams. Juo mėgaujantis reikia visuomet užkąsti.

  • Taip pat visada reikia užkandžiauti dienos metu. Maistas palaiko gliukozės normą kraujyje. Ir ilgai nevalgius galite pasijausti labai blogai, todėl net ir išvykę visados turėkite su savimi mažą užkandį ar javainių batonėlį, ar duonos riekelę.