Niekam ne paslaptis, jog visuose Rytų regionuose ryžiai yra plačiai naudojami – taip iš dalies yra dėl to, jog šiame žemyne klimatas jiems augti yra itin palankus. Tačiau nei iš vieno vietinio gyventojo neturėtumėte išgirsti nusiskundimų dėl tokio maisto raciono – čia ryžiai yra labai mėgstami ir patiekalų sąrašas tikrai neapsiriboja keliais skirtingais valgiais. Ne išimtis yra ir Šri Lankos virtuvė.
Šioje šalyje ryžiai valgomi tris kartus per dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei. Tai visiškai nereiškia, jog jų maistas atrodo taip, kaip mes dažniausiai vartojame ryžius, kai valgome juos kartu su mėsa ir naudojame kaip garnyrą – patiekalai būna kur kas įmantresni, o kartais ryžiai tampa tik viena, netgi ne pagrindine sudedamąja dalimi.
Ryžiai Šri Lankos virtuvėje karaliauja nepriklausomai nuo gyventojų turtinės padėties – juos be išimties valgo kiekvienas, tik skirtingais kiekiais ar formomis. Vis dėl to jeigu tektų pusryčiauti Šri Lankoje, didelė tikimybė, jog būtumėte pavaišinti kiribačiu – ryžių ir kokoso pieno koše, kuria gali būti pateikta tiek saldžiame, tiek ir aštriame amplua, priklausomai nuo to, kokie papildomi priedai bus pasirenkami.
Pietums dažniausiai įprasta valgyti ryžius su įvairiomis daržovėmis ir pagardintus Šri Lankos virtuvėje ypač mėgstamu kario prieskoniu. Vakarienei patiekiami ryžiai su žuvimi ir įvairiomis jūros gėrybėmis, tad rinktis tikrai yra iš ko.
Šri Lankos virtuvė taip pat garsėja patiekalais iš ryžių miltų – būtent šios šalies pasididžiavimu gali būti laikomi blyneliai hopper, kurie yra gaminami iš raugintos ryžių miltų tešlos, arba pittu – tarkuotų kokosų ir garuose išvirtų ryžių miltų derinys. Pastarojo skonis šiek tiek primena kuskusą.
Tikriausiai net neverta stebėtis, jog Šri Lankos virtuvės meistrai ryžius naudoja ir saldumynų gamyboje – nors šalyje desertams nėra skiriama pernelyg daug dėmesio, visgi vietiniams gyventojams tiesiog būtina atlikti eksperimentus su ryžiais visose kulinarijos srityse.
Eksperimentuojant kartais gali ir pasisekti. Vienas iš tikrai pasisekusių Šri Lankos gardėsių yra aggala – nedideli rutuliukai, gaminami iš ryžių ir sirupo. Priklausomai nuo papildomų ingredientų, aggala gali keisti savo spalvą ir formą – kartais gali tekti paragauti žalių kvadrato formos gardėsių, o kartais šis desertas gali būti visiškai baltas ir apvalus.
Tikriausiai Šri Lankos virtuvė negalėtų pasigirti tokia gausybe patiekalų iš ryžių, jeigu jų nebūtų tiek daug rūšių – skirtingos formos ir spalvos padeda išlaisvinti fantaziją ir sukurti tikrus kulinarinius šedevrus, kurie išgarsėja ne tik šioje šalyje, bet ir visame pasaulyje.