Karštis, saulė, jūra… Tokiais malonumais eilinis Lietuvos gyventojas dažniausiai mėgaujasi kartą per metus, savaitę atostogų paskirdamas kelionei į kurį nors kurortinį miestą. Pasisekė, jeigu būtent tuo metu oras nutarė palepinti – intensyviais saulės spinduliais galime pasidžiaugti ne taip dažnai.
Puiku, jeigu yra galimybė atostogas praleisti užsienyje – tiems, kas niekada nebuvo, tiesiog būtina yra aplankyti Šri Lanką ir susipažinti su ypatinga jos virtuve.
Galbūt ryžiai tris kartus per dieną neatrodys ypač egzotiškai, tačiau tikrai stebėsitės vietinių gyventojų išmanumu pasinaudojant palmės teikiamais resursais. Nekalbant jau apie tai, jog palmė mums atrodo gana egzotiškas medis, Šri Lankoje jis – ne tik puiki slėptuvė nuo pernelyg kaitinančios saulės, bet ir puikus pagalbininkas ruošiant gurmaniškus patiekalus.
Palmių sirupas – išskirtinai Šri Lankos virtuvei būdingas skystis, gaminamas iš palmių sulčių, virinant jas tol, kol išvaizda primena medų. Šiuo sirupu saldinamas jogurtas ir varškė. Pastaroji yra gaminama iš buivolo pieno ir yra vienas pagrindinių desertų Šri Lankoje, kurį rekomenduotų kiekvienas vietinis gyventojas.
Ištroškusių palmė taip pat nepaliks bėdoje – plačiai yra vartojamos iš jos išgaunamos sultys, naudojamos netgi alkoholio gamybai. Vietinis arakas gali būti įvairaus stiprumo, tačiau jeigu atvyksite į Šri Lanką per pilnatį, juo, kaip ir visu kitu alkoholiu, pasimėgauti neteks.
Šri Lankos virtuvė palmių sultis naudoja ir patiekalams paruošti – parūgusios kokosinės palmės žiedų sultys veikia lyg mielės ir kartu su ryžių miltais yra naudojamos ruošiant vienus iš tradicinių blynelių appa.
Bananinės palmės žiedai Šri Lankos virtuvėje naudojami kaip papildomi pagardai ruošiant įvairias vaisių, žalumynų ar daržovių salotas, tad jeigu salotos atrodys pernelyg pažįstamos ir neįdomios – šis skonis turėtų jus nustebinti.
Šri Lankos gyventojai – tikri saldumynų mėgėjai, tad palmių cukrus taip pat yra naudojamas jų gamyboje. Štai pavyzdžiui vietinis skanėstas, primenantis pudingą, gaminamas būtent iš kokoso palmių cukraus, atrodo ypač skaniai ir tiesiog prašosi suvalgomas.
Ne ką mažiau savo ingredientais – kokosų pienas, ryžių miltai ir kokosų palmių cukrus – žavi ir kitas Šri Lankos virtuvės gardėsis, mums šiek tiek primenantis irisą ir žinomas kaip kalu Dodol.
Neabejotinai galima teigti, jog palmė Šri lankos virtuvei tikrai suteikia ypatingo žavesio ir padeda išskirti iš visų kitų tautų, su kuriomis labai dažnai yra maišoma ar lyginama. Patiekalų, kuriuose ji naudojama – visa galybė, tad belieka viską paragauti ir išsirinkti savo mėgstamiausią skonį.