Šri Lankos virtuvė – įvairių tautų ir kraštų patiekalų ir prieskonių mišinys, pagardintas vietinių gyventojų tradicijomis ir atradimais. Čia kiekvienam patiekalui pagaminti yra skiriamas ypatingas dėmesys, tad ir rezultatas dažniausiai nenuvilia.
Aštrus maistas – štai ką pirmiausia pagalvosite pradėję pažintį su Šri Lankos virtuve. Dėl naudojamų įvairių prieskonių maistas įgauna ganėtinai aštrų skonį, kuris labiausiai jaučiasi valgant vietinių gyventojų paruoštą maistą. Patiekalus renkantis restorane, galite padavėjų paprašyti, jog valgis būtų paruoštas ne aštriai – pasitaiko atvejų, kai į tokį pageidavimą yra atsižvelgiama.
Šri Lankos virtuvės šefui nusprendus, jog prieskonių reikia dėti tiek, kiek įprastai, aštrų patiekalo skonį galėsite numalšinti į pagalbą pasitelkdami agurką, jogurtą ar virtus ryžius. Valgant viešbutyje, dėl patiekalo aštrumo baimintis nereikėtų – tam, kad negąsdinti atvykusių turistų, čia iš karto pateikiamas kur kas švelnesnis variantas.
Vietiniai gyventojai skiria itin daug dėmesio maisto gaminimui – moterys pusryčius gaminti pradeda dar saulei tekant, o prieskonius taip pat sutrina savo rankomis, naudodama akmenis. Elektriniai prietaisai joms neįdomūs – dažniausiai prieskonių gaminimo tradicijos yra perduodamos iš kartos į kartą, tad kiekvienas neteisingas sprendimas gali visiškai sugadinti tiek amžių puoselėtą receptą.
Norintiems išmokti Šri Lankos virtuvės paslapčių, galima užsirašyti į specialią pamoką – jos metu bus galimybė sužinoti, kaip reikia paruošti nacionaliniu prieskoniu laikomą karį. Profesionalus virėjas papasakos ir parodys, kaip viskas turėtų būti atlikta, o jums beliks nuspręsti, ar patys pradėtumėte tokį ritualą daryti namuose.
Gaminant maistą, taip pat labai svarbu naudoti tinkamus indus – Šri Lankos virtuvės meistrai dažniausiai viską ruošia moliniuose induose, nes būtent juose ilgiausiai galima išlaikyti maisto aromatą. Kartais yra pasitelkiamos ir įprastos keptuvės, tačiau pasitaiko atvejų, kai dėl ypatingos patiekalo specifikos naudojant įprastą techniką, maistas gali per daug perkepti.
Mėsos mėgėjams čia ne pati palankiausia vieta – mažai išplitusi gyvulininkystė ir įsitikinimas, jog karvės yra šventi gyvūnai, Šri lankos gyventojams neleidžia pernelyg eksperimentuoti su mėsos gaminiais, tačiau vietoj to jie mielai ruošia maistą iš žuvies ar kitų jūros gėrybių.
Ilgą laiką Šri Lankoje būdavo valgoma tik rankomis, tačiau modernėjanti aplinka privertė vietinius gyventojus pasiimti į rankas šakutes ir šaukštus. Tradiciją valgyti tik rankomis Šri Lankos gyventojai paliko tik ypatingoms šventėms, tad atvykę susipažinti su tradiciniais patiekalais įprastą dieną be jokio streso galėsite pasimėgauti visais Šri lankos virtuvės šedevrais.