Malaizijos patiekalų asortimentas tiksliai atspindi gyventojų pasiskirstymą. Salų junginyje vyrauja trys pagrindinės etninės grupės: malajai, kinai ir indai. Taip pat, atsižvelgiant į istoriją, užkariavimus, šalies virtuvės tradicijas formavo ir Tailando, Portugalijos, Olandijos bei Jungtinės Karalystės šalių patirtis. Tai sąlygojo Malaizijos vietinės virtuvės įvairiapusiškumą. daugelyje Vakarų šalių itin populiarus greitas gatvės maistas yra svarbi šios šalies maisto kultūros dalis. Tad kas tokio chaotiško Malaizijos greito maisto prekyvietėse?
Visų pirma, greitas maistas judriose didžiųjų Malaizijos miestų gatvėse būtent ir yra tiesiogine žodžio prasme „greitas“. Europiečiai gali būti priblokšti neaprėpiamos gausybės, keistų patiekalų ir skubaus gaminimo bei aptarnavimo. Maistas visuomet pateikiamas „išsinešti“ – plastikiniuose induose. Visgi nusprendus prisėsti užkandinės viduje ar lauke, neverta laukti itališko svetingumo – pokalbių, malonių šypsenų, mat Malaizijoje klientai neskatinami užsibūti, jie pratę prie greičio ir nepateisina net ir turistų lėtumo ir laiko gaišimo.
Vienas populiariausių patiekalų – assam laksa kitaip arba žuvies sriuba su ryžių makaronais. Sriuba gali būti patiekiama įvairiai – Malaizijos gatvės virėjų fantazija nepažabojama (nepatarima bandyti). Dažnai pagardinama tamarindais, imbiero žiedais, ypač aštriais čili pipirais bei agurkų juostelėmis. Po sriubos, pietų, vakarienės ar tiesiog valgymo proceso pratęsimui puikiai tiks maži marinuoti vištienos, kiaulienos ar jautienos iešmai, pamauti ant bambumo lazdelių. Jie pateikiami su agurkais ir baltaisiais svogūnais.
Deserto taip pat neteks ilgai ieškoti, na, nebent bus sunku nuspręsti, kokiai kategorijai priklauso maistas, mat Malaizijos gatvės virtuvėje sūrūs, saldūs aštrūs ar rūgštūs skoniai dažnai „susitinka“ viename patiekale. Tačiau vaisių ir daržovių salotas visgi galima bent iš dalies priskirti desertų rūšiai, žinoma, jei virėjas neturi savito „patobulinto“ recepto, kaip, pvz., su kalmarais arba apkepintos tešlos gabalėliais. Salotos yra užpilamos tamsiai rudu pikantiškai saldžiu padažu, kurio sudedamos dalys dažniausiai išlieka nežinomos, tačiau viena iš jų – krevečių pasta. Taigi, keliais patiekalais apibendrinti Malaizijos virtuvę sunku, rekomenduojama tiesiog išbandyti neįtikėtiną chaoso sukeliamą skonį.