Nors bacalhau patiekalas dažniausiai priskiriamas Portugalijos virtuvei, niekas nedrįstų ginčytis, jog jo nebūtų galima vadinti ir Makao virtuvės pasididžiavimu. Kaip buvusi Portugalijos kolonija, Makao perėmė tam tikrus jų virtuvės bruožus ir patiekalus bei savaip juos patobulino.
Bacalhau patiekalas gali būti priskiriamas viso pasaulio virtuvei, kadangi yra žinomas visame pasaulyje. Žinoma, dažniausiai jį galėsite aptikti Portugalijos ir Makao virtuvėje ar ant šventinio Kalėdų stalo pamatyti Brazilijoje bei Angoloje.
Išvertus į lietuvių kalbą, šio patiekalo pavadinimas reiškia menkę, tad iškart tampa aišku, kokio pagrindinio ingrediento galima tikėtis ragaujant šį patiekalą. Gaminimo būdų yra tokia gausybė, jog kartais net juokaujama, kad bacalhau yra tiek rūšių, kiek metuose yra dienų. Portugalijos gyventojai didžiuojasi šiuo savo populiariu patiekalu ir visai nepyksta dėl tokių juokų – priešingai, nuo savęs dar prideda, jog iš tikrųjų bacalhau gali būti pagamintas tūkstančiu skirtingų būdų.
Užtenka tik mėgti žuvį ir nebereikia galvoti, kokiu patiekalu norėsite pasimėgauti išbandyti dar iki galo neištirtą Makao virtuvę – tinkamą variantą tikrai galės surasti kiekvienas.
Langustai, sūris, krevetės ar pomidorai – tik keletas papildomų ingredientų, su kuriais menkė gali būti patiekta. Norintiems labiau egzotiškų variantų, galima rinktis bacalhau su „Porto“ vynu ar alumi, o tiems, kurie mėgsta aštrumą, puikiai tiks menkė su česnaku ir čili pipirais. Makao virtuvėje dažniausiai patiekiamas bacalhau variantas su jūrų gėrybės.
Kiekvienas regionas turi savo ruošimo būdus ir specifiką, ne išimtis yra ir Makao virtuvė. Prieš paruošiant šį patiekalą, reikia, jog menkė jau būtų sūdyta ir džiovinta. Tuomet žuvį vietos gyventojai maždaug 24 valandas laiko pakankamai vėsiame vandenyje ir nuolat jį keičia.
Senelių receptai ir jų istorijos, susijusios su šiuo patiekalu – neatsiejama vietinių gyventojų gyvenimo dalis. Iš kartos į kartą perduodami specifiniai šio patiekalo ruošimo būdai suteikia bacalhau dar daugiau žavesio ir padidina norą išbandyti viską patiems.
Tai padaryti nėra taip sunku, kaip iš pradžių gali pasirodyti, kadangi visus norimus ingredientus galima rasti ir mūsų parduotuvėse. Patys galėsite nuspręsti, kiek laiko mirkysite žuvį ir kokia ji bus – šviežia, sūdyta, o gal net šaldyta. Tuomet savo variantą kartu su kitais papildomais ingredientais beliks įdėti į puodą ir patroškinti, tuo pat metu išverdant bulvių ir svogūnų. O tuomet beliks tik paragauti ir įvertinti, ar ne veltui Makao virtuvė šį amžius tobulintą receptą pasiskolino iš Portugalijos.