Kiekvienas svajojame gyventi kaip įmanoma ilgiau ir prasmingiau – tam reikalinga puiki sveikata, kad ir senatvėje galėtume jaustis žvalūs ir turėtume pakankamai jėgų įgyvendinti likusius tikslus. Vienas pagrindinių būdų pasiekti tokius rezultatus – subalansuotai maitintis.
Tuo remiasi ir Japonijos virtuvė – čia nerasite daug riebių, skrandį apsunkinančių patiekalų, tad ir rezultatai puikiai matosi – su problema, kaip numesti svorio susiduria vos vienas kitas žmogus, kadangi tokios bėdos kaip antsvoris praktiškai neegzistuoja, o vidutiniškai kiekvienas Japonijos gyventojas gali džiaugtis gyvenimu maždaug 80 metų. Tad kur slypi Japonijos virtuvės paslaptis?
Viskas labai paprasta – dažniausiai jie valgo įvairias jūros gėrybes ir daržoves. Žuvis dažniausiai vartojama žalia ir tik tais atvejais, kai nėra kito pasirinkimo, yra kepama arba verdama. Būtent šios pastangos išlaikyti maistą kuo natūralesnį, pridedant kaip įmanoma mažiau priedų lemia tai, jog Japonijos virtuvė dažniausiai yra tituluojama kaip pati sveikiausia pasaulyje.
Be to, retas japonas žino, ką reiškia persivalgyti, kadangi jie visuomet stengiasi skrandyje palikti šiek tiek vietos. Japonijoje močiutės nesupyks, jeigu nesuvalgysite viso patiekto maisto – čia taip daryti įprasta.
Japonijos virtuvė siejasi su gamtos ciklu. Egzistuoja tam tikri sezoniniai produktai, kurie valgomi būtent tuo metų laiku. Indai dažniausiai taip pat būna papuošti būtent tam sezonui būdingais elementais, o viską vainikuoja tam laikotarpiui būdinga tematika dekoruoti saldumynai. Valgis tuomet tampa ne tik gražus, bet ir naudingas – juk skirtingais metų laikais mūsų organizmui trūksta skirtingų maisto medžiagų.
Gyventojų ilgaamžiškumą ir puikią sveikatą lemia ir tai, jog jų racione gausu produktų, kurie rekomenduojami propaguojantiems sveiką mitybą – Japonijos virtuvėje visada galima rasti žuvies, ryžių ir daržovių.
Kalbant apie ryžius – jie vartojami net tris kartus per dieną! Skirtingai patiekti jie valgomi tiek pusryčiams, tiek ir vakarienei. Kopūstai, agurkai, baklažanai ir soja – pagrindiniai pagardai, patiekiami kartu su ryžiais.
Kitas labai svarbus dalykas, norint jaustis sveikai – nekaloringas, neriebus ir mažą cholesterolio kiekį turintis maistas. Būtent tokius patiekalus jūs visuomet galėsite aptikti Japonijos virtuvėje. Žuvis vietoj mėsos jau yra geras pasirinkimas, kitose jūros gėrybėse gausu įvairių organizmui naudingų vitaminų, o kuo mažiau naudojama papildomų ingredientų, tuo kaloringesnis tampa maistas – štai ir visos sveikos mitybos paslaptys.
Mėgindami maitintis sveikai, dažniausiai pritrūkstame idėjų ar ryžto, tačiau jeigu plačiau pasidomėtume Japonijos virtuvės subtilybėmis – sveiko maisto gaminimas gali tapti tikru atradimu mūsų gyvenime.