Geriausiai šalies kultūrą yra pažinti per maistą – bendraujant su vietiniais gyventojais, klausantis jų istorijų ir stebint visą gaminimo procesą tiesiog gatvėje. Indonezijos virtuvė mums gali pasirodyti tokia pati egzotiška, kaip ir visa kultūra, kadangi tradicijos ir įpročiai gerokai skiriasi nuo mūsų.
Maistas čia dažniausiai gaminamas pagal visus islamo reikalavimus, tačiau kadangi Indonezijos virtuvė yra pakankama mišri, galima aptikti labai daug kiniškų patiekalų. Sunkiau seksis surasti sotų kiaulienos kepsnį, tačiau su paukštiena problemų tikrai neturėtų kilti – Indonezijoje ji labai mėgstama.
Greičiausias būdas susipažinti su Indonezijos virtuvės ypatumais – apsilankyti vietinėse kavinėse ar restoranuose. Dėl kainų jaudintis tikrai neteks, kadangi Indonezijoje viskas kainuoja panašiai, kaip ir Lietuvoje, o kartais net ir mažiau.
Išsirinkus pigią vietos kavinukę, didelės prabangos tikėtis nereikėtų – jos ne visuomet pasižymi ypatingai švara ir tobula maisto kokybe. Nebijantiems valgyti iš šiek tiek subraižytų lėkščių, atsivers visiškai kitoks Indonezijos virtuvės vaizdas – tokiose užeigose dažniausiai galėsite išsirinkti jau pagamintą maistą tiesiai iš vitrinų. Vienintelis dalykas, kuris gali šiek tiek nustebinti – jeigu maistas nebuvo ką tik pagamintas, gali tekti valgyti jį gerokai atšalusį – Indonezijos užeigose šildyti maistą nėra įprastas dalykas, tad jis dažniausiai patiekiamas kambario temperatūros.
Tokių restoranėlių šeimininkai dažniausiai būna vienos šeimos nariai, propaguojantys savo gimtojo regiono maistą. Į tokias vietas žmonės eina su visa šeima arba didele draugų kompanija, tačiau ne dėl to, jog baisu užsukti vieniems – mėgaudamiesi Indonezijos virtuvės patiekalais jie bendrauja tarpusavyje, o vakarienė visai šeimai labai nesuplonina piniginės.
Vietinio maisto paragauti taip pat galima ir iš gatvės prekeivių. Keisčiausia tai, jog jums net neprireiks jų ieškoti – maistą gyventojai dažniausiai pasigamina iš anksto ir vežioja specialiais vežimėliais populiariausiose šalies vietose. Šiek tiek primena lietuviškąją Palangą, ar ne?
Nutarę, jog tokie vietiniai išbandymai – ne jiems, galės apsilankyti restoranuose ir pasimėgauti tikrais Indonezijos virtuvės šedevrais. Kainuos šiek tiek daugiau, tačiau sumos bus panašios į tas, kurias mes esame įpratę matyti savo restoranų meniu.
Sumokėti šiek tiek daugiau tikrai verta – čia galėsite mėgautis prabanga ir šviežiu, ką tik pagamintu maistu. Geriausiai tuo galėsite įsitikinti, kai maistas bus patiektas ant specialios metalinės plokštelės, kurios dėka galėsite stebėti paskutines patiekalo kepimo minutes.
Turintiems pakankamai laiko ir noro, reikėtų išbandyti kuo daugiau skirtingų būdų susipažinti su Indonezijos virtuve – tik tuomet pavyks iš tikrųjų pajausti šios šalies ypatingą kultūrą ir bent keletui dienų tapti viso to dalimi.