Vis dar sklando legendos apie Marką Polą, europietį, kuris pirmasis pasiekė Indoneziją, kad parvežtų į Europą čia itin vertinamų prieskonių. Jo pasirinkimas buvo labai teisingas – Indonezijos virtuvė visuomet garsėjo patiekalais, pagardintais pačiais įvairiausiais prieskoniais ir drąsiai gali būti tituluojama prieskonių tėvyne.
Tinkamas klimatas čia leidžia auginti pačius įvairiausius prieskonius (auginamos netgi kavos pupelės!), kurie po to yra eksportuojami į Europą – pipirai, cinamonas, muskato riešutai – visa tai Indonezijos virtuvės paveldas, kuriuo tikrai galima didžiuotis.
Ar kada esate matę prieskonių plantaciją? Lietuvoje geriausiu atveju pavyktų pamatyti krapais apsodintą lysvę darže, o prieskonių plantacijas galėtumėte pamatyti Indonezijos salose. Dėl šios priežasties kartais jos netgi vadinamos tiesiog prieskonių salomis – vaizdas tikrai stulbinantis ir egzotiškas, o plantacijų nauda – nediskutuotinas klausimas.
Vienas iš pagrindinių patiekalų šioje šalyje yra ryžiai – galima tik įsivaizduoti, kaip pasikeistų visa Indonezijos virtuvė, jeigu nebebūtų naudojama tiek daug įvairių rūšių prieskonių. Kiekvienas prieskonis suteikia savitą skonį, tad netgi valgant tą patį patiekalą, paruoštą šiek tiek kitaip, galima jausti didžiulį skirtumą. Tuomet ir ryžiai kasdieniame racione nebe atrodo tokie nuobodūs – jeigu nežiūrėsime į jų išvaizdą, kaskart valgydami galėsime mėgautis vis kitokiu skoniu.
Salotos, troškiniai ar sriubos – prie kiekvieno patiekalo prisiliečia įgudusi Indonezijos virtuvės šefo ranka, parinkdama pačius tinkamiausius prieskonius. Iš jų labiausiai mėgstami ir dažniausiai naudojami yra aštrieji pipirai, paprikos, imbieras ir karis – dėl puikiai tinkančio klimato vietiniai gyventojai visus šiuos prieskonius gali užauginti patys.
Labai vertinamos aitriosios paprikos, o iš jų daromas netgi specialus padažas, vadinamas sambal. Įdomiausia tai, jog vien šio padažo receptų yra maždaug keli šimtai. Dažniausiai papildomais ingredientais tampa ir kiti prieskonių, tad įsivaizduokite, kokia jų gausa pasižymi Indonezijos virtuvė.
Ypač seniai kaip prieskoniai yra vartojami gvazdikmedžių pumpurai – nors šiais laikais kitų šalių virtuvėje šis prieskonis nebėra taip dažnai naudojamas, visgi gerdami karštą vyną tikrai prisimename šį ypatingą ingredientą. Tuo tarpu Indonezijoje iki šiol gvazdikėliai yra naudojami ruošiant įvairius tradicinius patiekalus, o kai kur šis prieskonis naudojamas netgi ruošiant kavą – esą taip kur kas geriau atsiskleidžia kavos aromatas.
Nežinantiems, ką parvežti lauktuvių iš kelionės, ilgai svarstyti neteks – visą parą veikiantys prekybos centrai ar turgeliai siūlo gausybę džiovintų prieskonių ir kavos. Juk pati geriausia dovana – vietoje užaugintas produktas, o Indonezijos virtuvė visame pasaulyje garsėja prieskonių gausa.