Filipinai, kaip buvusi kolonija, turi daug panašių bruožų į Ispaniją bei JAV . Ispanija kaip palikimą paliko įvairias šiam kraštui būdingas šventes, vardus, bei įvairius pavadinimus, o iš JAV atkeliavo populiariosios kultūros filmai, muzika bei greitas maistas.
Kalbant apie maistą, Filipinų virtuvė tikrai pasižymi pačių įvairiausių kultūrų maisto gaminimo tradicijomis – čia be prieš tai minėtų šalių, galima rasti ir malajų ar kinų maisto paveldo.
Nors vieni populiariausių patiekalų yra atkeliavę iš Ispanijos, Filipinų virtuvė taip pat turi kuo pasigirti. „Suman“ – pagrindinis saldus patiekalas, kuris gali būti pačių įvairiausių rūšių ir taip praturtina šalies virtuvę ypatingais skoniais. Dažniausiais šio valgio paruošimo būdas – išgarinti lipnius ryžius bambuko viduje ir tuomet patiekti su kokoso drožlėmis ir cukrumi. Kitas būdas yra „suman“ pateikti su ruduoju cukrumi, kokosų džemu ir įvynioti į bananų lapus.
Jeigu tektų pusryčiauti Filipinuose, bent keletą minučių galėtumėte pasijausti tarsi Lietuvoje – čia gana dažnai valgomi mums įprasti kepti kiaušiniai. Skirtumas tik tas, kad su jais dažniausiai valgoma ir Filipinuose gaminama duona, kurios mūsų šalies parduotuvėse surasti nepavyktų.
Filipiniečių diena dažniausiai prasideda labai anksti, tad jie pusryčiauja maždaug šeštą valandą – atrodo visai logiška, kai kiekvienas valgymas reikalauja išankstinio pasiruošimo ir specifinių patiekalų.
Labai svarbus Filipinuose yra valgymas tarp priešpiečių ir pietų – čia jis vadinamas merienda. Tuo metu valgomi įvairūs lengvi užkandžiai ar tropinių vaisių desertai. Nors iš dalies tai galėtų būti vadinama arbatos pertraukėle, Filipinų virtuvei toks pasakymas visiškai netinka – čia arbata nėra labai mėgstama, o ją savo populiarumu lenkia ne tik kava, bet ir kakava.
Priešpiečių ir pietų metu stengiamasi kaip įmanoma geriau pasistiprinti – dažniausiai patiekiami maždaug penki skirtingi patiekalai, tad belieka išsirinkti, ko labiausiai norisi, arba ragauti viską iš eilės.
Filipinų virtuvėje yra du skirtingi maisto ruošimo būdai. Naudojant „adobo“ techniką, mėsa ir žuvis dažniausiai yra pagardinama actu, pipirais ar česnakais, o jeigu maistas bus pagamintas „guinataan“ būdu – jis turėtų būti išvirtas kokosų piene.
Valgyti daug ir įvairiai – pagrindinė filipiniečių mitybos taisyklė, kurią įgyvendinti iš ties nėra sunku – kai toks skirtingumą patiekalų pasirinkimas, nelieka nieko kito, kaip stengtis viską išragauti. O tam kartais gali neužtekti net ir kelių savaičių.