Filipinų virtuvė mums, lietuviams, atrodo pakankamai egzotiškai – daugybė nematytų patiekalų, keista jų išvaizda ir niekur iki tol negirdėti pavadinimai. Skamba beveik mistiškai. Nuvykus į šią šalį, tikrai didelė galimybė apsigauti ir užsisakyti ką nors tokio egzotiško, jog antrą kartą to paties gyvenime nenorėsite paragauti.
Galima teigti, jog kas nerizikuoja – tas negeria šampano ir perskaičius ingredientų sąrašą tikrai nepaaiškės, kokio patiekalo sulauksime ir ar jis sužavės savo skoniu, tačiau papildomos žinios dar niekam nepakenkė. Tad pats metas susipažinti su keistais ir negirdėtais Filipinų virtuvės šedevrais.
Ar išdrįstumėte paragauti kiaušinio, kuriame jau yra susiformavęs vaisius? Būtent tokiu delikatesu kasdien maitinasi Filipinų gyventojai. Balutas yra anties kiaušinis, kuriame jau yra susiformavęs vaisius. Šis gaminys – tikras Filipinų virtuvės pasididžiavimas, kuris yra ypatingai mėgstamas tarp vyrų, dėl savo stebuklingų savybių didinant potenciją.
Daugelyje šalių šis patiekalas žmonėms labiau kelia pasišlykštėjimą, tad jeigu ir jūs esate vienas iš jų, reikėtų rinktis paprastesnį variantą ir paragauti egzotinių vaisių, pavyzdžiui – durijų. Nors ragaujant šį vaisių taip pat teks susidurti su papildomais išbandymais – daugelis teigia, jog šio vaisiaus skonis ypatingas, tačiau apie kvapą tokių pačių atsiliepimų tikrai nepavyks išgirsti. Būtent dėl šios savybės durijaus viešose vietose valgyti negalėsite – šis vaisius uždraustas viešbučiuose, lėktuvuose ir net restoranuose, kad ir kaip juo norėtų ir galėtų didžiuotis Filipinų virtuvė.
Jeigu vis dėl to nutarsite, jog egzotika – ne jums, tačiau būtinai norėsis išbandyti ką nors, kas būdinga būtent Filipinų virtuvei, vienas iš geriausių pasirinkimų yra „adobo“ patiekalas – specialiame padaže, pagamintame iš mums puikiai pažįstamų produktų (sojos, acto ir česnakų) troškinta kiauliena ir vištiena neturėtų nuvilti nei vieno gurmano.
Mėgstantiems saldumynus, būtinai reikėtų paskanauti Halo- halo desertu. Jis gaminamas iš ledų, įvairių pašildytų saldumynų, pupų, kukurūzų vaisių ir smulkinto ledo. Viskas yra sumaišoma ir pateikiama stiklinėje arba dubenyje – tereikia paragauti ir mėgautis šiuo Filipinų virtuvės šedevru, kuris neskleidžia jokio keisto kvapo ir nestebina savo įmantria išvaizda.
Apie Filipinų virtuvę ir keisčiausius patiekalus tikriausiai būtų galima kalbėti be paliovos – daugiausia galėtų papasakoti tie, kurie jau patys ten lankėsi ir kalbėjosi su vietiniais gyventojais. Juk būtent jie – visų naujų patiekalų pradininkai, testuotojai ir platintojai.