Ukraina – valstybė, kuri visoje Europoje yra gerai žinoma dėl savo ekonominės ir politinės padėties. Daugeliui ši šalis atrodo pilka ir nuobodi, tačiau atkeliavę į ją žmonės nenusivilia ne tik kainomis, bet ir tradiciniais patiekalais. Kaip ir Lietuva, taip ir Ukraina turi nemažai etnografinių regionų, ko pasekoje ir individualų kulinarinį paveldą. Tačiau pakeliavę po šalį suprasite, kad patiekalai iš esmės yra panašūs, tiek skoniu, tiek gaminimo būdu. Ukrainietiškoje virtuvėje apstu mėsos gaminių, miltinių patiekalų, barščių, o gėrimai dažniausiai būna iš vaisių ar medaus. Kad žinotumėt, ko užsisakyti nuvykę į Ukrainą norime jums suteikti šiek tiek daugiau informacijos apie šios valstybės tradicinius patiekalus.
Mėsos patiekalai
Tikros mėsos mėgėjai Ukrainoje nemirs badu, nes čia mėsa yra kone pagrindinis patiekalas. Ukrainiečiai iš mėsos produktų labiausiai mėgsta kiaulieną, tiek troškintą, tiek virtą, rečiau ant jų vaišių stalo galima pamatyti jautienos ar paukštienos. Kaip ir Lietuvoje, taip ir Ukrainoje tradicinis užkandis yra lašiniai, kurie jų virtuvėje yra tikras pasididžiavimas. Lašiniai šioje šalyje valgomi ne tik sūdyti, bet ir saldinti sirupu. Taip pat lašiniai naudojami gaminant kitus tradicinius patiekalus, bet jeigu lankotės Ukrainoje būtinai paragaukite lašinukais įdarytų baklažanų. Šioje virtuvėje galima pamatyti ir kotletų, šaltienos, o jei turite galimybės būtinai į Lietuvą parsivežkite tikros, naminės dešros, o jei neturi galimybės to padaryti, paprašykite, kad ją jums atsiųstų pažįstami – nepasigailėsite.
Ukraina – mėsos troškinių šalis, čia jie gaminami iš įvairiausios žvėrienos. Būtinai paragaukite kiškienos troškinio, kuris pateikiamas su bulvėmis, raudonaisiais burokėliais bei salierais.
Kaip be barščių ir košės…
Būtų nuodėme, jeigu šioje šalyje neparagautumėt barščių, kurių receptą ukrainiečiai tobulino daugelį dešimtmečių. Barčiai čia gaminami iš šviežių daržovių bei yra pagardinami tradiciniais lašinukais, česnakais. Šios sriubos rūšių šalyje yra apie 30 ir kiekvienas iš jų turi skirtingus pavadinimus.
Košė Ukrainoje taip pat yra tradicinis patiekalas, jų kaip ir barčių yra įvairiausių rūšių, nuo kviečių iki troškintų kopūstų. Jos valgomos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, arba pagrindinis patiekalas.
Kiti tradiciniai patiekalai, kuriuos būtina paragauti
Virtinukai, kaip ir Lietuvoje yra itin populiarūs, jie gaminami tiek su varške, tiek su mėsa. Būtinai paragaukite virtinukų su įvairiais vaisiais – vyšniomis, agrastais. Taip pat nepamirškite nusipirkti pyragelių su mėsa, tai puikus užkandis norintiems greitai užkasti.
Kiti patiekalai, kuriuos būtinai paragauti:
Kijevo ir Poltavos kotletai;
Žuvienė su grybais;
Maltinukai su žuvimi;
Pomidorinė sriuba;
Bulvienė su kukuliais;
Volynės suktinukai.
Šios šalis tradicinis maistas yra labai artimas lietuvaičių skrandžiui, tad jei pasiilgote gero, skanaus naminio maisto būtinai užsukite į ukrainietiškus restoranus bei kavines.