Kad nėra nieko gardžiau už namie keptą duoną, tikriausiai nepaprieštaraus nė vienas. Bet tenka pripažinti, jog šio gardumyno šeimininkės ilgą laiką nekepė – esą, per sudėtinga. Juk kur kas paprasčiau nueiti į parduotuvę ar kepyklėlę ir nusipirkti duonos, tiesa? Tačiau daugelis pirktinių kepalėlių nė iš tolo neprimena tikros naminės duonos – tokios, kokią rytais kai kuriems, vos atsikėlus, tekdavo ragauti pas močiutes kaime. Ir tik prieš gerą dešimtmetį, atsiradus modernioms duonkepėms, maksimaliai supaprastinusioms ir sutrumpinusioms visą duonos kepimo procesą, šimtmečiais tobulintas amatas vėl atgimė.
Šiuolaikinės duonkepės nė trupučio nepanašios į močiučių naudotas krosnis, nereikia čia ir tešlos minkyti gerą valandą ar duonos pašauti ant ližės – būtent dėl to šiuolaikinės, savo laiką taupančios ir skaičiuojančios moterys ir ryžosi duoną kepti namuose. Duoną išsikepsite kompaktiškoje ir virtuvės neužgriozdinančioje duonkepėje. Duonkepės turi ir atskirus skyrelius, į kuriuos reikia supilti visus reikiamus produktus – miltus, sėklas, raugą, vandenį ir t. t. Beje, jei mėgstate duoną su traškia ir stora pluta, taip pat galėsite nustatyti kepimo funkciją, o jei stora pluta nepatinka, duoną reikės kepti šiek tiek trumpiau.
Norint išsikepti šviežios duonos, neteks keltis vos saulei prašvitus – sudėjus produktus iš vakaro, galima nustatyti laiką, kada duonkepė turėtų įsijungti ir pradėti kepti duonelę. Jei šeima didelė, galėsite iškepti didelį kepalą, kurio užteks net kelioms dienoms. O jei duonos valgytojų nėra daug, pakaks ir plonesnio, mažesnio kepaliuko. Tiesiog įdėkite perpus mažiau produktų.
Kiek kainuoja duonkepės?
Duonkepių kainas lengvai sužinosite apsilankę el. parduotuvėje B-A.eu: https://www.b-a.eu/c1704/Duonkepes . Duonkepių kainos prasideda nuo maždaug 70 eurų, tačiau kokybišką ir funkcionalią duonkepę galite įsigyti už 120-150 Eur, yra ir brangesnių duonkepių, pasižyminčių ypatinga kokybe ir tobuliausiomis funkcijomis. Tačiau, nors suma atrodo nemaža, duonkepė vidutiniškai turėtų atsipirkti per vienerius-dvejus metus naudojimo.
Skaičiuojama, kad, sudėjus visas sąnaudas, duonos kepalas vis tiek kainuos apie dukart pigiau nei parduotuvėje.
Gardžiausia naminė Ciabatta
Ciabatta – tai labai gardi itališka duonelė, kurios galima lengvai išsikepti namuose. Jai reikės:
- 300 ml drungno vandens;
- 25 g įprastų mielių (jei renkatės sausas, jų prireiks 7 g);
- 1 šaukšto rudojo cukraus (jei neturite, tiks ir įprastas);
- 1 a. š. jūros druskos (taip pat tiks tokia, kokios turite namuose);
- 3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
- Apie 400 g. miltų.
Sumaišyti visus ingredientus, išskyrus miltus. Tuomet po truputį maišant vis berti miltų tol, kol masę dar įmanoma pamaišyti šaukštu. Tešlą galima ir atsargiai paminkyti. Beje, visą šį procesą gali atlikti pati duonkepė. Jei minkysite savarankiškai, tuomet, suformavus rutulį, tešlą valandai reikia dėti į duonkepę, leisti pakilti ir jau galima kepti (kepimo trukmė – 20-30 min).