„BBQ“ yra vienas populiariausių gaminimo būdų Amerikoje bei Europoje. Kitaip tariant, tai yra mėsos apdorojimas karštu oru ir dūmais, kai mėsa neturi tiesioginio kontakto su ugnimi. Barbekiu kilo iš Amerikos, kai įvairiose virtuvėse buvo pradėtos naudoti kepsninės – barbekiu. Taip jos užvaldė visą Amerikos maisto kultūrą. Kaip gaminimo būdas, „BBQ“ yra žinių bei tikslumo reikalaujantis maisto gaminimo būdas. Nors Lietuvoje jis dar tik populiarėja, tai vyksta labai sparčiai.
Visų pirma, gaminant BBQ patiekalus, labai svarbu kepsninė bei kuras. Kalbant apie tradicinį BBQ, maisto gamybos procesui tinka ir mediena. Lapuočiai, alksnis, obelis, vyšnia ar net slyva. Tai yra pripažinta geriausia žaliava kepant barbekiu, nes maistui ji suteikia malonų dūmų skonį. Žinoma, medienos pasirinkimas maistui suteikia ne tik dūmų, tačiau ir saldų ar labiau aštresnį skonį. Klevas labiausiai tinka paukštienai bei kiaulienai. Na, o jeigu norite patiekalams suteikti saldumo, geriausiai tiks prieš tai minėtos obelis, vyšnia ar slyva.
Svarbu paminėti ir tai, jog dabar BBQ maisto gaminimas yra plačiai naudojamas ir su naujomis, funkcionaliomis barberkiu kepsninėmis. Jos yra kūrenamos ne malkomis, o anglimis, tačiau maistui suteikia tokį patį gerą skonį kaip ir kūrenant įprastinėmis malkomis. Skirtumas yra tas, jog keraminės barbekiu kepsninės gali būti naudojamos tiek lauke, tiek namuose. Jos yra kompaktiškos, todėl gali būti nešiojamos iš vienos vietos į kitą. Taip pat, galima pasirinkti ir skirtingus jų dydžius. Itin patogios Mini, vidutinės Medium ar skirtingu dydžių didelės Large. Kitaip tariant – išpildo visus poreikius bei norus maisto gamybos procesuose. Žinoma, keraminių kepsninių kaina (daugiau informacijos: https://www.kepsnines.lt/kepsnines-kaina/) yra kiek didesnė nei įprastų, tačiau ir rezultatai yra to verti.
Ar gaminimo įranga yra svarbi „BBQ“ procese?
Tikrai taip. Kaip jau supratote, pats svarbiausias įrankis yra barberkiu – kepsninė, kurioje maistas ir kepa. Joje turi būti tinkamai sureguliuotas oro padavimas, dūmų cirkuliavimas bei jo ištraukimas. Kitu atveju, temperatūra kepsninės viduje vėliau bus sunkiai sukontroliuojame, o kepsninės viduje esantis maistas galimai prisigers susidariusio kondensato. To pasekoje, patiekalai gausis sugadinti.
Oro termometras – dar vienas svarbus įrankis. Jis turi būti tikslus bei atsparus karščiui. Juk tinkama temperatūra, laikas bei naudojamos žaliavos ir yra esminis dalykas padedantis išgauti tobulą maisto skonį.
Tobulam skoniui ribų nėra! Svarbiausiai suprasti jog kiekvienas geras patiekalas reikalauja kantrybės ir gerų instrumentų. Išbandykite naujoves ir galbūt atrasite dar geresnius BBQ skonius.