virejo-darbas

Nuo ko pradėti virėjo karjerą?

Lietuvoje virėjo kvalifikaciją galima įgyti profesinėse mokyklose. Ką tik baigęs mokslus žmogus dažniausiai įsidarbina pagalbiniu darbininku virtuvėje. Pasiūlymų darbui virtuvėje gali rasti randu.lt darbo skelbimų puslapyje.
Įgijus patirties gali atsirasti galimybė pakilti iki virėjo padėjėjo, vėliau – ir iki virėjo pareigų. Jei karjera klostosi sėkmingai, galiausiai tampama virtuvės šefu – tai aukščiausia pozicija, iki kurios galima tikėtis pakilti. Virtuvės šefas organizuoja ir kontroliuoja patiekalų gaminimą ir vadovauja likusiam virtuvės personalui.

Deja, ne visų virėjų karjera klostosi sėkmingai ir ne visi yra linkę liaupsinti savo darbą. Dažnai tenka susidurti ir su sunkumais. Vienas iš jų – nuolatinis darbas stovint. Norint dirbti virėju reikia nusiteikti, kad galimybės ramiai pasėdėti nebus ir beveik visą darbo dieną reikės praleisti ant kojų. O kur dar didelis krūvis ir greitas darbo tempas. Neretai sąlygas dar labiau pablogina nuolatinis karštis – garuojantys puodai ir keptuvės yra neatsiejama šio darbo specifikos dalis.

Norint tapti geru virėju būtina ne tik gera fizinė būklė ir ištvermė, bet ir vikrumas, greita reakcija ir gera koordinacija. Be to, būtina būti darbščiam, atsakingam, tvarkingam ir gebėti pradėtą darbą atlikti iki galo. Geram virėjui praverčia ir organizuotumas bei laiko planavimas: kai reikia paruošti maistą 50  žmonių, turi tiksliai žinoti, kas kada turi būti atlikta, kitaip karšti patiekalai atauš, o desertų gamybai išvis nebeliks laiko. Siekiant maksimalaus darbo našumo darbuotojai turi mokėti prisitaikyti vienas prie kito ir sugebėti dirbti kaip darni komanda. Jei vienas darbuotojas yra labai lėtas ir kitas turės atlikti jo nebaigtus darbus, tai ne tik kils nuolatiniai konfliktai, bet ir darbštesniojo virėjo darbo kokybė neišvengiamai nukentės.

Ar norint būti geru virėju užtenka būti greitam, tvarkingam ir organizuotam? Kur kas svarbiau yra mylėti savo darbą. Jei maisto gamyba kelia nuobodulį ar pasibjaurėjimą, geru virėju tapti bus sunku, nes paprasčiausiai tam pritrūks motyvacijos. Kita vertus, jei maisto ruoša yra ne tik darbas, bet ir pomėgis, aistra, toks virėjas bus kiekvieno darbdavio svajonė. Techniniai gebėjimai yra reikalingi, bet būtina ir vaizduotė, išradingumas, noras eksperimentuoti. Kitaip tariant, reikia būti susipažinusiam su klasikinės kulinarijos pagrindais, bet nebijoti ir improvizuoti.

Dalį jaunų žmonių atbaido tai, kad virėjo profesija nėra labai gerbiama. Nors profesijos prestižas labiausiai priklauso nuo to, kokioje vietoje yra dirbama. Bet kuris virėjas turi daug galimybių ir tik nuo jo priklauso, ar jo profesija bus gerbiama ar ne. Jei sunkiai dirbsi, turėsi ambicijų ir atkakliai sieksi savo užsibrėžtų tikslų, yra tikimybė, kad ilgainiui tapsi nuosavo restorano savininku, bet jei pasyviai lauksi ir naiviai tikėsiesi, kad norimos pareigos bus padėtos ant lėkštutės, nenustebk, jei visą gyvenimą teks dirbti vietinėje valgykloje taip ir nesulaukus išsvajotų karjeros aukštumų.

Todėl, jei planuoji pradėti kulinaro karjerą ir tave domina darbas Vilniuje ar kitame mieste – išbandyk save virtuvėje, pabandydamas tapti virtuvės padėjėju ar virtuvės darbuotoju.