Kas gi nemėgsta itališkos virtuvės? Nepaisant to, ar tai būtų klasikinė „carbonara“, lazanija, ar tobulai iškepta ir traški pica – mes galime tik nuoširdžiai padėkoti mieliems italams ir nieko nelaukę pradėti mėgautis itališkais patiekalais. Tačiau tai bedarant, kartu siūlome jums susipažinti ir su labai įdomiais faktais apie itališką virtuvę, kurių galbūt jūs iki šiol dar niekuomet nebuvote girdėję.
Spagečiai ir mėsos kukuliukai nėra itališki patiekalai
Ar jūs žinojote, kad spagečiai ir mėsos kukuliukai iš tikrųjų nėra tradiciniai itališki patiekalai? Nepaisant to, ką dauguma mano, šių patiekalų jūs nerasite itališkuose meniu ir šie „klasikiniais“ vadinami patiekalai iš tikrųjų atkeliavo iš Amerikos.
Apversta duona atneša nelaimę
Italai turi prietarą, kuris sako, kad ant stalo padėtas apverstas duonos kepalas atneša nesėkmę. Kai kurie teigia, kad ši tradicija mena dar Viduramžius, kai duona, skirta budeliams, būdavo apverčiama, tokiu būdu atskiriant ją nuo tos duonos, kuri būdavo skirta likusiai bendruomenės daliai. Taip buvo elgiamasi sanitariniais sumetimais ir dėl žmonių niekinamo požiūrio budelių atžvilgiu.
Tinginys ir Italijoje tinginys
Nenustebkite Italijoje išvydę tinginį patiektą kaip desertą. Šis desertas, realiai vadinamas šokoladiniu saliami yra kilęs iš Portugalijos ir Italijos virtuvių. Tinginys turi ir savų variacijų kitose šalyse, yra lengvai pagaminamas ir dėl to mėgstamas.
„Peperoni“ nereiškia „pepperoni“
Kai yra kalbama apie itališką picą, nebūtų gera mintis tradicinėje Italijos picerijoje užsisakyti „pepperoni“. Skamba keistai? Italijoje žodis „peperoni“ reiškia „saldžioji paprika“, todėl, jei jūs nesate vegetarai arba veganai, tai tikrai nebūtų tinkamas pasirinkimas. Tiesą sakant, „pepperoni“ pica – tokia, kokią mes suprantame – atsirado (nagi, atspėkite, kur?!) Amerikoje, kur „pepperoni“ yra viena iš daugybės saliami rūšių, pagaminta iš kiaulienos ir jautienos.
Lazanija kilo iš Italijos
Lazanija kilo iš Italijos – regione, kuris vadinasi Emilia-Romagna. Liepos 29 d. yra Nacionalinė lazanijos diena. Anuomet tradiciškai pietinėje Italijos dalyje lazanijai gaminti naudoti makaronų lakštai buvo pagaminti iš manų kruopų ir vandens. Tuo tarpu šiauriniuose Italijos regionuose, kur manų kruopos nebuvo prieinamos, buvo naudoti miltai ir kiaušiniai.
Iš tikrųjų žodis „lasagna“ italų kalboje nesisieja su maistu (nors iki šiol visuotinai šis patiekalas yra tariamas „lasagne“). Šis žodis buvo skirtas įvardinti puodą, kuriame buvo gaminamas šis patiekalas. Manoma, kad žodis „lasagna“ kilo iš graikiško žodžio „naktipuodis“. Patys seniausi lazanijos receptai mena net tryliktą amžių. Tuo laikotarpiu pomidorai europiečiams nebuvo žinomi. O tai reiškė, kad jie lazanijos recepte jų naudoti negalėjo. Tačiau atsižvelgiant į skirtingus to meto receptus, buvo pasitelkiami įvairių rūšių sūriai.
Salotos nėra „starteris“
Jei jūs ieškote kažko, kas taptų lengvu užkandžiu prieš pagrindinį patiekalą, labai tikėtina, kad pasirinksite salotas. Tačiau tai nėra būdinga Italijoje. Tradiciškai italai pradžioje salotų nevalgo ne todėl, kad tai yra „lengvesnis“ pasirinkimas, tačiau todėl, kad toks sprendimas paskatina virškinimą. Taigi, jie salotas valgo po pagrindinio patiekalo, todėl jei jūs norite valgyti kaip tikri italai, salotas išsaugokite iki pabaigos.
Česnakai… ir duona?
Dar vienas labai įdomus faktas apie itališką virtuvę yra tai, jog česnakinė duona, kuri visame pasaulyje yra labai dažnai patiekiama kartu su įvairiais makaronų patiekalais, iš tikrųjų Italijoje yra sutinkama pakankamai retai. Tačiau galite neabejoti, kad jūs kur kas dažniau pamatysite brusketą („bruschetta“ arba itališkas skrebutis).
Italai kasmet suvalgo 23 kg makaronų
Kaip jau turbūt žinote, italai makaronus „vertina labai rimtai“. Tačiau ar žinojote, kad vidutiniškai statistinis italas kiekvienais metais suvalgo 23 kg makaronų? Palyginimui, statistinis amerikietis per metus suvalgo tik 7 kg. Todėl, kai yra sakoma, kad italai dievina makaronus, lazda tikrai nėra perlenkiama.