Dažnas lietuvis yra žvejys. O jei jau ne žvejys, tai tikrai dažnas mėgsta valgyti žuvį. Žuvį mes valgome keptą, troškintą, džiovintą, o nuvažiavę prie jūros ir rūkytą. Rūkytos žuvies tikrai pasiilgta kiekvienas, o ir be reikalo, nes pasirodo, kad ją išrūkyti visai nesudėtinga, reikia tik tam tikrų priemonių, žuvies ir noro.
Ko reikia žuvies rūkymui?
Norint išrūkyti žuvį jums reikės patalpos, kurioje tai galėsite daryti. Paprastai kaimuose ar paprastesnių žmonių sodybose galite pamatyti metalines statines, jos būtent ir yra skirtos žuvies rūkymui. Jeigu turite galimybę – įsigykite specialią griliaus rūkymo talpą, joje žuvis taip pat puikiai rūkysis kaip ir metalinėje talpoje.
Jeigu jau pasirūpinote talpa, tai kitas dalykas – pasirūpinti malkomis. Malkos yra tinkamiausios drėgnos, kadangi būtent jos išskiria didesnį dūmų išskyrimą, kuris reikalingas žuvies rūkymui.
Plytos taip yra reikalingas daiktas, nes ant jų yra statoma talpa, kurioje yra rūkinama žuvis. Toks žuvies rūkymas gali trukti labai įvairiai. Nuo keliasdešimt minučių iki kelių valandų, tai priklauso nuo to, kokios rūkytos žuvies norima ir net kokia žuvis yra rūkinama.
Rūkyti žuvį – įdomu?
Rūkyti žuvį tikrai gali būti įdomu. Pirmiausia įdomu ją sugauti. Juk žvejyba daugelį ramina ir po jos net verčia didžiuotis savimi. Pagavus žuvį kitas dalykas ją tinkamai išprieskoniuoti. Prieskonius galima parinkti pagal savo skonį. Receptų internete tikrai yra ne vienas, tai jeigu nežinote ko norite – galite bandyti kiekvieną jų ir atrasti tą savo tikrąjį ir vienintelį. Marinuokite žuvį tiek laiko, kiek prireiks, kad prieskoniai įsigertų į ją ir suteiktų malonaus kvapo ir skonio.
Pats rūkymas taip pat bus tikrai įdomus net ir darant tai ne pirmą, o jau kažkelintą kartą. Išrūkius tikrai mielai valgysite patys ir jūsų šeima ar draugai. Juk pagalvokite, visas procesas užtruko tikrai nemažai laiko, o rezultatai yra skanūs ir kvapnūs. Tikrai nereikia laukti poilsio prie Baltijos jūros, norint paragauti rūkytos žuvies, ją išrūkinti galite ir patys bet kurį savaitgalį.