Keliaujant į mįslingą salą: ką verta paragauti Lanzarotėje?

Lanzarotėje iš esmės persipina kelios maisto gaminimo kultūros, nes ši vienu metu yra Kanarų salyno dalis ir Ispanijos sala. Kultūrų samplaika padaro Lanzarotės salą išskirtinė, įdomesne, negu kitos, kam įtakos turi ir esantys vulkanai. Žinoma, jie senai nebuvo išsiveržę, ir mokslininkų paskaičiavimais neturėtų, todėl tai yra saugi vieta Kanarų salos pažinimui. Kadangi čia augmenija yra silpnoka, Lanzarotė negali pasigirti sultingais ir šviežiais vaisiais, greičiau juos pakeičia džiovinti gardėsiai, kaktusų džemas.

Viešint saloje verta paragauti ne tik kaktusų, bet ir kitų džemų, maistui gardinti skirtų padažų. Nors čia Dievo užmiršta sala, kur augalija ir derlius neklesti, to negalima pasakyti apie vyną. Vynuogynas Lanzarotėje yra gana neįprastas, atrodo pasenęs, tačiau gėrimai gurmanams labai patinka, čia pagamintas vynas yra vienas skaniausių. Tarp ugnikalnių galima atrasti ne tik senai lavos paliktus pėdsakus, bet ir laukines bulves, kurių galima paragauti iškeptų ant kraterio skleidžiamos šilumos duobės. Bulvių čia yra tiek paprastų, saldžių, net ir raukšlėtų.

Kanarų salos atspindys:

Nors Kanarų salynui priklausanti Lanzarotė yra viena seniausiai susiformavusių salų, ir atrodo, kad šioje saloje turi slypėti didžiosios maisto tradicijos, galima iš dalies sutikti ir paneigti. Lanzarotės saloje valgoma žuvis ir jūros gėrybės daug rečiau, negu kitose, o norint nusipirkti žuvies arba krevečių tenka ilgai vargti, pakol atrandama tokia prekyvietė. Greičiau parduotuvėse randamos sardinės. Lankantis restorane ir valgiaraštyje pamačius žuvies patiekalą, nėra ko abejoti, nes Lanzarotė saloje žuvis labai gardžiai paruošiama. Bulvės čia ypatingai vertinamos, nuo senų laikų galima jų paragauti iškeptų, išvirtų sūriame vandenyje, troškintų ir įdarytų. Papas arugadas vienas iš bulvių patiekalų, kurį verta paragauti – tai mažos bulvės, virtos sūriame vandenyje su jūros druska ir pateikiamas su aštriu padažu.

Ispanijos maisto kultūros įtaka:

Lanzarotės saloje galima dažnai rasti Ispanijos tradicinių ir žinomų patiekalų visame pasaulyje: picas, makaronų derinius. Viešint Lanzarotėje maisto gurmanai nenusivils, nes Kanarų salos, vietovės ir ispaniškos virtuvės samplaika žavi. Šioje saloje yra patys sočiausi ispaniški patiekalai. Ispaniški prieskoniai ir aštrumas saloje pamėgtas, galima atrasti ne vieną aštrų padažą.

Taigi, atsakant į klausimą, ką verta paragauti Lanzarotėje, svarbu dar paminėti konkrečius patiekalus, kuriuos galima restorano ar kavinės valgiaraštyje lengvai atpažinti: paelija, gaspačio sriuba, papas crias. Norint iš arčiau pažinti Lanzarotės virtuvę, reikia nesivaržyti ir paragauti ko įvairiausių patiekalų.