Tiek egzotinė kelionė į Indiją, tiek eksperimentai namuose pasigaminti indiško maisto pakvimpa aštriai. Sodrus įvairiausių prieskonių aromatas tvyro ore ir maloniai kutena skonio receptorius. Beje, jei indiškų patiekalų ragaujama pačioje Indijoje, prie valgių kvapų prisideda dar ir smilkalai, kurie, be abejo, nenusileidžia savo svaiginančiais aromatais. Indijos virtuvėje daug ne tik prieskonių. Indai mėgsta savo patiekaluose naudoti daug vaisių ir daržovių. Jų valgymo supratimas ir maisto ruošimo tradicijos yra mėgiamos daugelio žmonių visame pasaulyje. Tiesa, jei nedraugaujate su aštriu maistu, tokia egzotinė kelionė į šią šalį gali būti ne itin smagi.
Ant indų stalo nepamatysi daug indų. Tiksliau, didelės gausybės skirtingų indų. Jiems patogiausia forma patiekti valgį yra dubenėlis. Ant stalo, priklausomai nuo žmonių skaičiaus gali būti nuo kelių iki kelių dešimčių dubenėlių. Ir visai nesvarbu, ar ruošiamasi valgyti sriubą, ar skrandyje vieta jau paskirta desertui. Įvairius maisto produktus, patiekalus, riešutus indai pratę patiekti dubenyje. Taip pat visi šie dubenys, su skirtingais valgiais, padedami ant stalo vienu metu. Pačio žmogaus reikalas, ką jis valgys pirmiau, o ką – vėliau.
Indijoje stalo įrankiai ištraukiami tik tam tikrais, išskirtiniais, atvejais. Tačiau dažniausiai valgoma be jų, pasitelkiant visai kitus būdus. Tarkime, vištienos patiekalus galite gauti suvyniotus į palmės lapus. Dar labai daug indų yra pratę valgyti iš kokoso riešutų kevalų. Jie būna apdirbti specialiai.
Kaip jau minėta, Indijos virtuvėje gausu aštraus maisto. Stiprūs, aitrūs produktai naudojami ne šiaip sau. Tokie ingredientai vietiniams Indijos gyventojams padeda palaikyti temperatūros pusiausvyrą.
Išvirti ryžius kaip tikram indui gali būti ne taip ir paprasta. Atsakingas ir ko ne atskirai meno rūšiai priskiriamas darbas užtrunka. Indams yra nesuprantama, kaip daugelis europiečių tiesiog suberia ryžius į vandenį ir juos užverda, nes Indijoje tvarka yra visai kitokia. Pirmiausiai, indai po kelis kartus nuplauna ryžius po vandeniu ir palieka juos 20 minučių išbrinkti. Praėjus šiam laikui, nupilamas vanduo su dar likusiais nešvarumai, o patys ryžiai kartu su ypač smulkiai supjaustytais svogūnėliais pakepami ant aliejaus. Švelniai pakepę, jie dedami virti. Į vandenį rekomenduojama įverti šiek tiek cinamono, kardamono bei gvazdikėlių. Nepatikėsite, koks skanus patiekalas gali būti tiesiog taip paruošti ryžiai.
Indijos virtuvė aiškiai nustato, kokiomis proporcijomis, ką ir kam valgyti, leidžiantis net į tokius niuansus kaip amžius ar asmenybė. Be to, vienas didžiausių indiškos virtuvės išskirtinumų – čia viename patiekale dera saldumas, rūgštumas, kartumas, aštrumas, sūrumas bei aitrumas. Egzotinė kelionė į Indiją tai parodo, kai pas vietinius užsisakoma čia pat pagamintų visa talpinančių patiekalų.