Azijos šalys garsėja ilgu gyventojų amžiaus rodikliu, sveikata ir gera savijauta. Puikiai jaustis nori kiekvienas, tad kokia rytų šalių paslaptis? Gyvenimo kokybė priklauso nuo aktyvumo, pomėgių ir, žinoma, maisto, kuris vartojamas. Juk retas jaučiasi judrus ir aktyvus suvalgęs didelę porciją greitojo maisto. Štai Tailande rūpinamasi patiekalais visapusiškai: tai reiškia, kad atitinkamas dėmesys kreipiamas ne tik skoniui, kvapui, maisto išvaizdai, tačiau ir naudingomis medžiagomis žmogaus organizmui. Kaip viskas suderinama tradicinėje Tailando virtuvėje?
Tailande maistas yra neatskiriamas nuo valgymo kultūros. Visų pirma, tradiciškai yra valgoma ant žemės patiesto kilimo ar medinio kilimėlio. Anksčiau buvo įprasta valgyti tik dešine ranka ir be įrankių. Tačiau ilgainiui buvo perimti šaukštas ir šakutė, nors peilis vis dar nėra naudojamas. Tradiciškai visi valgiai yra pateikiami kartu, dažniausiai tai – sriubos, lėkštė ryžių garnyro, kelių rūšių papildomi patiekalai. Visu maistu dalijamasi su valgančiais kartu, iš bendrų lėkščių stumtelint su šakute (įprastai kaire ranka) valgio dalį į šaukštą, turimą dešinėje ir perkeliant į asmeninę lėkštę. Tokiu būdu valgymo procesas yra sureikšminamas, skiriama pakankamai dėmesio ir laiko – jokio skubėjimo.
Kalbant apie maisto sudėtines dalis, Tailando kultūrai didelės įtakos turi palanki geografinė padėtis, mat šalies jūrinis krantas yra panašaus ilgio kaip ir Ispanijos. Taip pat Tailande plyti Himalajų kalnai, didžiuliai kanjonai šiaurės rytuose, teka karštųjų srovių upė, driekiasi tropiniai miškai. Negana to, visuomenės kultūrinė sudėtis taip pat stebinanti: apie 40 skirtingų etninių grupių, kalbančių savitomis kalbomis. Tai sąlygojo Thai virtuvės įvairumą, kuris labiausiai pasireiškia naudojamų prieskonių gausa, kurie dažnai yra ne džiovinti, o žali. Tai ir česnakai, imbierai, kalendra, citrinžolė, česnakai ir, žinoma, čili pipirai. Tokiu būdu maistui suteikiamas apetitą keliantis skonis, išvaizda bei aromatas.
Kaip ir daugelyje Azijos šalių, pagrindinė maisto sudedamoji dalis yra ryžiai. Tačiau Tailande jie yra išskirtinai svarbūs, mat vietinėje kalboje ryžiai ir maistas yra vadinami tuo pačiu žodžiu, taigi ryžiai – neabejotinai kertinis akmuo kulinarijoje. Tailande auginami ir vartojami įvairiausių rūšių ryžiai. Vienas, išskirtinai vietiniam regionui būdinga biriųjų rūšis – jazminų aromato ryžiai. Tai itin vertinami natūralaus kvapo ilgagrūdžiai ryžiai tam tikrose, specialiai šiai rūšiai tinkančiose vietose. Šis svarbiausias tailandietiškas „maistas“ patiekiamas įvairiais būdais verdant ar kitaip ruošiant kaip garnyrą, sriubą ar maišant su daržovėmis, žuvimi, mėsa. Taigi tailando gamtos įvairovė leidžia atskleisti neįtikėčiausius skonio potyrius lėkštėje.