Net ir prieš kelis šimtus metų mūsų proseneliai valgė kur kas sveikesnį maistą nei daugelis iš mūsų šiandien. Jų maisto racionas buvo pripildytas ekologiškais, jų pačių užaugintais produktais, o to, ko neužsiaugindavo patys – imdavo iš gamtos. Grybai bei uogos buvo bene pagrindinis iš miško imamas gėris. Mėlynės, bruknės, spanguolės, šilauogės bei kitos uogos buvo renkamos, valgomos, o dažnai ir specialiai apdirbamos, pavyzdžiui, verdamos, konservuojamos ar užšaldomos žiemai. Šiandien vis mažiau žmonių lygiai taip kaip anksčiau vertina iš uogų gaunamas maistingąsias medžiagas. Visgi, populiarėjantis sveikas gyvenimo būdas skatina tiek vyrus, tiek moteris susirūpinti savo sveikata ir valgyti natūralesnį ir sveikesni maistą. Kodėl mitybos specialistai rekomenduoja rinktis džiovintas uogas ir kaip mums patiems namuose galima sukaupti naudingų medžiagų atsargas?
Sveikatos priežiūros specialistų rekomendacijos
Įvairios sveikatos organizacijos ir įstaigos pataria žmonėms valgyti daugiau džiovintų uogų. Tai ypač aktualu šaltuoju metų laiku, kai negalima natūraliai išsiauginti (arba nusipirkti kitų užaugintų) ekologiškų daržovių ar vaisių. Džiovintose uogose esantys mikroelementai ypač stiprina kiekvieno žmogaus imuninę sistemą, taip saugant organizmą nuo pavojingų infekcijų ar rimtų susirgimų.
Nustatyta, kad džiūvant uogos iš jų pasišalina vanduo, o visos naudingos medžiagos – lieka. Taigi, sudžiovintos uogos tampa tikra maistingųjų medžiagų bomba. Nors kaip ir visus gyvenime, kraštutinumai nėra geras sprendimas, taip ir vien tik šviežių ar džiovintų uogų nereikėtų valgyti. Juos reikėtų tarpusavyje suderinti.
Džiovintose uogose gausu vitaminų, skaidulinių medžiagų, natūralios prigimties cukraus.
Uogų džiovintuvas – kiekvienų namų daiktas Nr. 1
Šiandien dabartiniai gamintojau jau pasiruošę pasiūlyti ne vieną uogų džiovintuvo modelį. Uogų džiovintuvas – tai modernus bei ypač efektingai veikiantis įrenginys, paprastai naudojamas ir derantis prie visų virtuvės interjerų. Įvairių galingumų buitinė technika lengvai bei greitai išgarina iš skirtingų rūšių uogų vandenį, palikdama tik maistingąsias medžiagas, naudingas žmogaus organizmui. Jų dabar prekyboje galima rasti įvairių talpų, todėl pasirinkti kiekvieno poreikius atitinkančią produkciją, nebus itin sunku.