Nenustebkite, jeigu nuvykę į Indiją sulauksite klausimo, ar valgysite pagrindinį patiekalą – čia tikra gausybė įvairių troškinių ar specialių garnyrų, kurie gali būti valgomi vieni, vietoj pagrindinio patiekalo arba lygiai taip pat naudojami kaip priedas prie mėsos ar kitų patiekalų.
Nors Indijos virtuvė – pakankamai kontrastinga ir įvairi, visgi šiuo klausimu visi sutaria pakankamai vieningai ir garnyrai yra labai plačiai naudojami.
Pats populiariausias garnyras Indijos virtuvėje yra čatnis. Kaip ir visi kiti garnyrai, jis gali būti valgomas kartu su kitais patiekalais, arba kaip atskiras valgis – tokiu atveju dažniausiai jis patiekiamas tarp pagrindinio patiekalo ir deserto.
Čatnio gaminimas yra nesudėtingas – tereikia troškinti įvairius egzotinius vaisius kartu su kvapiais prieskoniais. Egzistuoja du skirtingi čatnių tipai – saldūs ir aštrūs. Priklausomai nuo pasirinktų prieskonių ir vaisių lengva keisti čatnio skonį bei eksperimentuoti pasirenkant papildomus priedus. Jais gali tapti tiek cukrus, tiek ir druska – viskas priklausys nuo Indijos virtuvės šefo sprendimo.
Šis garnyras pelnytai gali būti laikomas Indijos pasididžiavimu, kadangi dar senais laikais visus ingredientus vietiniai gyventojai grūsdavo akmeninėje pietoje – dabar tokį gaminimo būdą kur kas palengvino atsiradę mikseriai bei smulkintuvai.
Čia taip pat mėgstami ir kiti garnyrai, kurie atlieka tik tiesioginę savo funkciją – jais dažniausiai tampa įvairūs padažai ar mirkalai. Padažas iš jogurto, vadinamas raita, dažnai naudojamas kaip garnyras salotoms. Raita dažniausiai gardinama kalendromis, juodaisiais pipirais bei kitomis žolelėmis ar prieskoniais.
Pagrindiniais ingredientais Indijos virtuvėje gali tapti trys produktai – daržovės, vaisiai arba ankštiniai augalai. Būtent nuo šio pasirinkimo priklauso jogurtinio padažo tipas. Atitinkamai parinkus skirtingus prieskonius, raitos yra skirstomos į skirtingas rūšis – netgi jeigu kasdien valgote salotas, pasirinkę vis kitą padažą kaskart galėsite mėgautis vis kitokiu jų skoniu, o didelis garnyrų pasirinkimas leis tokia įvairove mėgautis net ne vieną savaitę.
Gera žinia tiems, kurie mėgsta gaminti namuose –yra visa galybė receptų, kurių dėka Indijos virtuvė gali atsidurti ir ant jūsų stalo. Įvairiausi troškiniai su baklažanais, pomidorais ir kitais mūsų šalyje nesunkiai randamais produktais gali džiuginti jūsų skrandį ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras – jums net nereikės išvykti iš šalies.