Tikriausiai daugėlis iš mūsų visada girdime kokie naudingi yra švieži vaisiai. Bet ar tikrai viską žinome apie džiovintus vaisius? Daug kas galvoja, kad džiovinant vaisius, išgaruoja ne tik jų vanduo, bet ir visi juose esantys vitaminai, druskos ir maistingosios medžiagos. Tačiau tai yra netiesa. Mikroelementų koncentracija džiovintuose vaisiuose yra daug didesnė nei šviežiuose vaisiuose. Šiuo metu, tai labai populiari tema, ir atsiranda vis labiau išsiskiriančių nuomonių. Todėl turbūt svarbiausias dalykas renkantis džiovintus vaisius, tai jų sudėtis. Nes tai nėra dar vienas saldumynas, pilnas pridėtinio cukraus, norint gauti visą naudą iš šių vaisių, reikia rinktis kokybiškus, be pridėtinio cukraus, dažiklių ar sulfatų džiovintus vaisius. O ar žinote kiek džiovintų vaisių reikėtų suvartoti? Pakanka vos vienos saujos per dieną, kadangi kiekviena rūšis yra skirtingai naudinga. Todėl visiškai pakanka tokio mažo kiekio visai dienai, o kad gauti tiek naudos iš šviežių vaisių, kartais reikėtų suvalgyti jų net kelis kilogramus. Didžioji dalis džiovintų vaisių turi daugiau kalorijų nei šviežūs vaisiai, dėl šios priežasties nereikėtų persistengti jų persivalgyti, užtenka tik pasimėgauti jų skoniu ir šiek tiek užkąsti. Kadangi besilaikant kokios nors tai dietos, džiovinti vaisiai gali greitai padauginti jūsų kilogramus.
Didžioji dauguma džiovintų vaisių yra gausūs vitaminais ir mineralais, tokiais kaip: vitaminas A, C, E, B, antioksidantais, kalciu, magniu, geležimi. Pavyzdžiui džiovinti ananasai, puikiai padeda atlaisvinti skrandį. Po sunkių pietų galite užkąsti porą riekelių džiovinto ananaso ir skrandžio sunkumo jausmas dings. O datulės, tai vienos populiariausių džiovintų vaisių, pripidytos nemažai įvairių mineralų. Todėl nuolat valgant džiovintas datules, palengvinsite raumenų, širdies veiklą, sveikai vystysis dantys. Taip pat juose esantis magnis mažina stesą. Džiovintuose vaisiuose esanti ląsteliena padės tiems kurie turi virškinimo problemų.
Džiovinti vaisiai dažniausiai naudojami kaip greitas užkandis, taip pat ir maisto gamyboje, keksiukų, sausainių kepiniuose, pagardinti jogurtus, košes, taip pat su džiovintais vaisiais gaminamos populiariosios granola, avižinių dribsnių batonėliai.
Daugiau naudingos informacijos apie džiovintus vaisius bei itin platų, sveikuolišką asortimentą rasite užsukę internetu – https://nosugar.lt/prekes/dziovinti-vaisiai2.